OMYA Sulfoprill 14
OMYA Sulfoprill 14 je granulát o velikosti 2-6 mm vyrobený z velmi jemně mletého přírodního síranu vápenatého a uhličitanu vápenatého, který je vysoce reaktivní. Zlepšuje strukturu půdy a poskytuje pěstovaným plodinám snadno dostupný zdroj vápníku a síry.
Vápník a síra jsou klíčové živiny potřebné pro všechny plodiny. Nedostatek vápníku vede ke zpomalení růstu kořenů a poškození tkání vyvíjejících se listů a plodů. Síra je potřebná pro produkci aminokyselin a chlorofylu a je důležitá zejména pro fixaci dusíku u luskovin. Síra se v půdě špatně ukládá, takže pokud plodiny nemají zajištěn její přísun, dochází k jejímu nedostatku.
OMYA Sulfoprill 14 lze také použít k vyrovnání přebytečného hořčíku a ke korekci sodíkových půd bez jakéhokoli snížení pH půdy.
OMYA Sulfoprill 14 má nízkou prašnost a lze jej aplikovat na plodiny kdykoli, samostatně nebo v kombinaci s jinými hnojivy, pomocí standardního rozmetacího zařízení.
Přednosti
- Poskytuje síru a vápník pro zvýšení výnosu pěstovaných plodin
- Zlepšuje strukturu půdy
- Podporuje tvorbu bílkovin a chlorofylu
- Dodává potřebnou síru bez okyselení půdy
- Snadná aplikace pomocí standardních rozmetadel hnojiv
Typické hodnoty OMYA Sulfoprill 14
Prvek | Typická hodnota | |
---|---|---|
Chemická analýza |
Ca | 30 % |
SO3 | 35 % (14 % S) | |
Po granulaci | ||
Velikost částic | 2 - 6 mm | |
Objemová hmotnost | 1,2 kg/l | |
Obsah vody | < 1 % |
Doporučené aplikační dávky
Typ plodiny | Optimální pH | Aplikační dávka (kg/ha) | Nejvhodnější aplikační období |
---|---|---|---|
Brambory | 5,5 - 6,5 | 100 – 150 | vzcházení >>> zapojení porostu |
Cukrová řepa | 6,8 - 7,3 | 150–350 | vzcházení >>> počátek uzavírání porostu |
Obiloviny | 6,0 - 7,2 | 70 – 175 | vzcházení >>> konec odnožování |
Vojtěška | 6,8 - 7,2 | 150 – 200 | vzcházení >>> počátek prodlužovacího růstu |
Řepka | 6,0 - 7,2 | 300 – 500 | vzcházení >>> počátek prodlužovacího růstu |
TTP (trvalé travní porosty) | 5,0 - 6,0 | 100 – 150 | celoročně |
Termín aplikace
Hnojivo lze používat během celého roku nebo v závislosti na potřebách síry jednotlivých plodin.