HUMAC® Natur AFM je organicko-minerální krmná surovina s vysokým obsahem huminových kyselin. Je to 100% přírodní látka s vysokou biologickou účinností – přírodní růstový stimulátor. Aplikací krmné směsi HUMAC® Natur AFM dodáváme zvířatům minerální látky a stopové prvky v chelátové formě, která je lehce využitelná v organizmu zvířat.
Přidáním krmné suroviny HUMAC® Natur AFM do krmiva se upravuje střevní mikroflóra - brzdí rozmnožování škodlivé a naopak podporuje růst užitečné mikroflóry. Tlumí vznik zánětů a podporuje imunitu. Příznivě působí na pH trávící soustavy. Zabraňuje vstřebávání toxických kovů, cizorodých látek, plísňových toxinů a jiných pro organizmus jedovatých sloučenin z trávícího aparátu, které se vylučují trusem zvířat. Příznivě zlepšuje využití krmiva a jeho nutričních složek, čímž se zlepšuje konverze krmiva.
Zlepšuje mikroklima ve stáji absorbováním hlavně dusíkatých a ostatních látek v plynné formě, následkem čehož se podstatně snižují emise škodlivých (skleníkových) plynů.
Pro drůbež jako monogastrická zvířata byl vyvinut přípravek HUMAC® Natur AFM Monogastric s přísadou mravenčanu vápenatého. Jeho použití v doporučeném dávkování může nahradit použití okyselovadel a vyvazovačů mykotoxinů.
Optimalizace ekonomiky chovu drůbeže
Stejně jako u jiných druhů zvířat i u drůbeže huminové kyseliny urychlují celkový metabolizmus buňky, podporují buněčné dýchání a tvorbu energie, což stimuluje organizmus k zvýšenému příjmu živin, vylučování většího množství trávicích šťáv, podpoře imunity a celkového zdravotního stavu. Výsledkem je zrychlený růst, vyšší produkce a lepší odolnost vůči chorobám.
V chovech drůbeže vykazuje použití krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM zejména tyto pozitivní účinky:
- zvýšení denních přírůstků (o 6-8%)
- snížení spotřeby krmiva na kg přírůstku (o 4-7%)
- snížení úhynu zejména u kuřat, ale i u dospělých jedinců (o 40-50%)
- zvýšení snášky u nosnic (průměrně o 4%) jako výsledek prodloužení snáškové křivky, což je odrazem lepšího zdravotního stavu nosnic
- vyšší jateční výtěžnost
- vyšší podíl prsní a stehenní svaloviny
- výrazně vyšší senzorické vlastnosti jatečního masa
- zvýšení vyrovnanosti hejna
- zlepšení opeření
- snížení výdajů na antibiotika a jiné léky
- výrazné snížení zápachu ve stáji
- vyloučení možnosti vzniku mikrobiální rezistence a přítomnosti reziduí cizorodých látek v živočišných produktech
- mimo zvýšené produkce vajec a lepší líhnivosti se mírně zvýší hmotnost vajec, přičemž tloušťka skořápky se nemění, ale zvýší se její pevnost
Použití a dávkování
HUMAC® Natur AFM se přimíchává do krmiva nebo je zpracovaný do granulí.
Dávkování 0,5 – 0,7 % do krmné směsi.
HUMAC® Natur AFM Monogastric se přimíchává do krmiva. Může nahradit použití okyselovadel a vyvazovačů mykotoxinů.
Dávkování 0,7 – 1,0 % do krmné směsi.
Doporučujeme aplikovat od 1. dne stáří do konce výkrmu/chovu. V případě výskytu průjmových onemocnění doporučujeme 2-3x zvýšit preventivní dávku po dobu minimálně 5 dnů. Krmné suroviny jsou bez ochranné lhůty, připravené krmivo může být ihned zkrmované.
Vliv krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM na produkční zdraví drůbeže
Přidáváním krmných surovin řady HUMAC® Natur AFM s vysokým obsahem huminových kyselin do krmiva drůbeže můžeme sledovat následující vlivy a účinky huminových kyselin a ostatních složek:
Detoxikační schopnosti
Neutralizují toxiny endogenního a exogenního původu. Vážou:
- toxicky působící kovy do nerozpustných komplexů, které jsou vylučované z těla
- mikrobiální toxiny
- mykotoxiny
- cizorodé chemické látky
- toxiny vznikající metabolickými procesy
Účinky na trávicí systém
- stabilizují pH v trávicím traktu a následně i v organizmu, krvi
- ovlivňují činnost a složení střevní mikroflóry ve prospěch symbiotických mikroorganizmů
- podporují hormonální aktivitu a tvorbu pankreatických enzymů a tím rozklad živin na jednoduché části (monosacharidy, aminokyseliny, mastné kyseliny)
- pozitivně ovlivňují všechny funkce trávicího systému – trávení a resorpci živin – lepší využití proteinů a ostatních nutričních složek
- zvyšují apetit zvířat
- předcházejí trávicím poruchám – průjem, zácpa, čímž výrazně ovlivňují kvalitu a vlhkost ovzduší a podestýlky (dýchací problém a záněty běháků)
- udržují poměr C:P, který je důležitý pro vývoj kostí, délku běháků a imunitní systém. Optimalizací poměru Na:Cl:K ovlivňují příjem a konverzi krmiva, pH, acidobazickou rovnováhu, pevnost kostí, kvalitu skořápky vajec apod.
- dodáváním stopových prvků v chelátové formě a jejich optimálním využitím z krmné směsi ovlivňují téměř všechny hormonální, enzymatické a metabolické funkce
Účinky na játra
- pozitivně ovlivňují regenerační schopnosti jaterní tkáně
- aktivně se podílejí na jaterním metabolizmu
- ovlivňují funkce jater a částečně je chrání před nemocemi nebo poruchami
Zvyšují biologickou dostupnost základních živin a stopových prvků
- zlepšují transport živin a minerálních látek do buněk, zlepšují využití nutričních složek z krmiva
- aktivně ovlivňují transportní mechanizmy přenosu makro a mikroelementů a stopových prvků ze střeva do organizmu zvířat
Antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky
- katalyzačními procesy zasahují do metabolizmu proteinů a sacharidů mikrobů, což vede k inhibici množení patogenních bakterií
- podporují přirozenou schopnost organizmu zabraňovat replikaci a šíření virů
Účinky na imunitní systém
- stimulují receptory imunitního systému ve střevních klcích při ochraně proti patogenům
- aktivací imunokompetentních buněk podporují a regulují aktivitu imunitního systému a zvyšují obranyschopnost organizmu
- optimalizací metabolického prostředí zkvalitňují imunologickou odezvu zvířat po jejich vakcinaci
- snižují produkci stresových hormonů a pomáhají eliminovat tepelný a transportní stres. Správné využití a tvorba vitamínů a minerálů pomáhá zvířatům se vyrovnávat s tepelnou zátěží (tepelným stresem) při nedostatečné tepelné regulaci prostředí ve stáji
Snižují zápach ve stáji
- snižují množství prchavého amoniaku a CO2. Obsah amoniaku od 10 ppm poškozuje povrch plic, ale množství nad 50 ppm může výrazně ovlivnit ekonomiku chovu a to vlivem na rychlost růstu drůbeže. Přebytek CO2 mimo dýchacích problémů může způsobit i vážné ohrožení imunity zvířat. Nezanedbatelné jsou i nižší nároky na ventilaci ovzduší.
Protizánětlivé, analgetické a antirevmatické vlastnosti
- huminové kyseliny se uplatňují při léčbě postižení pohybového aparátu (poškození a záněty svalů, kloubů, vazů, šlach a kostí, svalové křeče), zánětů žil, hematomů, výronů a kožních onemocnění různého původu
- výrazně ovlivňují tvorbu protizánětlivých a inhibici prozánětlivých cytokininů