Význam huminových kyselin a dalších látek v krmné surovině HUMAC® Natur AFM Pufer ve výživě zvířat

Všeobecný popis účinku

  • Svým pufračním účinkem stabilizuje pH bachorového prostředí a absorpčním způsobem vychytává nežádoucí metabolity a toxické látky a vynáší je z trávicího systému.
  • Tlumí vznik zánětu a podporuje imunitu.
  • Udržuje optimální fyziologické pH v organizmu bez potřeby dalších pufrovacích látek (při vyvážené dávce).
  • Účinná látka – huminové kyseliny – jsou přirozenou složkou krmiva zvířat, pokud jsou přítomné v pitné vodě (stejně jako ve vodách stojatých, které mají zvířata v oblibě).
  • Výrazně pozitivně ovlivňuje základní životní funkce jednotlivých orgánů a celého organizmu jako celku.
  • Svou pufrovací kapacitou udržuje acidobazickou rovnováhu organizmu.
  • Má výrazný vliv na udržování biologické homeostáze organizmu zvířat.
  • Účinná prevence bachorové metabolické acidózy a alkalózy.
  • Má protektivní účinek na střevní mukózu – dobrý zdravotní stav střeva zabezpečuje i dobrý zdravotní stav zvířat.
  • Svým účinkem a složením má antiflogistické, absorpční, antitoxické a antibakteriální vlastnosti.
  • Zlepšuje produkci a rentabilitu chovu.
  • Příznivě ovlivňuje využití živin z krmné dávky, čímž zlepšuje konverzi krmiva.
  • Zlepšuje vyrovnanost stáda.
  • Výrazně snižuje spotřebu antibiotik a ostatních léčiv.
  • Váže na sebe mikrobiální jedy, plísňové toxiny a jiné pro organizmus jedovaté sloučeniny, např. amoniak, PCB, dioxiny, těžké kovy apod., které se s nimi vylučují trusem.
  • Snižuje nemocnost a úhyny zvířat.

Vliv na trávící systém

  • Účinně preventivně působí proti průjmům, dyspepsii a akutní intoxikaci.
  • Udržuje průměrnou motilitu v trávicím systému.
  • Udržuje pH v optimálním fyziologickém rozpětí – efektivní využití jednotlivých složek krmiva, vytváření a udržování optimálních fyziologických podmínek na trávení.
  • Snižuje biosyntézu, resp. podporuje degradaci biogenních aminů – histamin.

Vliv na činnost bachoru

  • Pozitivně ovlivňuje strukturu a rozvoj mikroorganizmů.
  • Zvyšuje úroveň bachorové fermentace a využití živin.
  • Ovlivňuje tvorbu UMK (propionová, octová a máselná kyselina) – množství a složení mléka.
  • Redukuje nadbytečnou tvorbu NH3 – toxický vliv na organizmus, hlavně játra.
  • Výrazně přispívá k přirozené degradaci škodlivých látek a toxinů (mykotoxinů) v rámci bachorové fermentace.

Vliv na činnost střeva

  • Ochranou a stabilizací funkčního stavu sliznice střeva omezuje růst a množení virů, parazitů (kokcidie…), patogenních bakterií – klostridie, koliformní bakterie apod.
  • Podporuje vychytávání a vylučování biogenních aminů na úrovni GIT a zabraňuje jejich vstřebávání do krevního oběhu.
  • Úpravou prostředí GIT potlačuje růst patogenů a podporuje růst a rozvoj symbiotických zdraví prospěšných mikroorganizmů.
  • Váže endotoxiny a exotoxiny – brání jejich negativnímu účinku na trávicí trakt a orgány a tím i pozitivně ovlivňuje jejich sekreční vlastnosti.
  • Stabilizuje pH v trávicím traktu a následně i v organizmu, krvi.
  • Ovlivňuje činnost a složení střevní a bachorové mikroflóry ve prospěch symbiotických mikroorganizmů.
  • Podporuje stabilní prostředí střeva a stimuluje regulaci a tvorbu pankreatických a střevních enzymů.
  • Stimuluje receptory imunitního systému ve střevních klcích při ochraně proti patogenům.
  • Pozitivně ovlivňuje všechny funkce trávicího systému, zlepšuje trávení a resorpci živin, svými účinky ve střevním traktu předchází trávicím poruchám – průjem, zácpa, zvyšují chuť k jídlu.

Vliv na reprodukci

  • Regulací hladiny sérové močoviny pozitivně ovlivňuje fertilitu dojnic, brání toxickému vlivu močoviny na vajíčko a spermie po inseminaci.
  • Snižuje embryonální mortalitu stabilizací transformace bílkovin, snížením úrovně močoviny a podporou činnosti žlutého tělíska pro tvorbu progesteronu a redukci tvorby PGF 2α.
  • Chrání zárodek před toxickými vlivy, hlavně v období do 12 týdne, do vytvoření placenty.
  • Vazbou endotoxinů a exotoxinů ovlivňuje reprodukční schopnosti a správný vývoj plodu.

Vliv na játra

  • Snižuje funkční zátěž jater při přeměně amoniaku na močovinu, jeho zachytáváním na úrovni bachoru, hlavně při zvýšené absorpci amoniaku a tím stabilizuje energetický metabolizmus a regeneraci jaterní tkáně.
  • Pozitivně ovlivňuje regenerační schopnosti jaterního tkaniva a aktivně ovlivňuje jaterní metabolizmus.
  • Ovlivňuje funkce jater a částečně je chrání před onemocněním anebo poruchami.

Vliv na imunitní systém

  • Vychytáváním toxických látek a stabilizací sliznice střeva podporuje a reguluje aktivitu imunitního systému, a tím zvyšuje obranyschopnost organizmu aktivací imunokompetentních buněk.
  • Katalyzačními procesy zasahuje do metabolizmu proteinů a sacharidů u mikrobů, což vede k inhibici patogenních mikroorganismů.
  • Obnovují elektrolytickou rovnováhu poškozených buněk.

Vliv na zoohygienu

  • Zlepšuje pohodu ustájených zvířat.
  • Zlepšuje mikroklima ve stáji snížením obsahu a koncentrace emisních plynů (až o 55%).
  • Snižují produkci stresových hormonů – zvířata lépe snášejí provozní stres – vysoké teploty, změna prostředí, náhlé klimatické změny, změny stanoviště, časově náročné přesuny.
  • Stabilizací N v pevných a tekutých exkrementech zvyšuje jejich využitelnost jako dostupného zdroje N pro hnojení rostlin.