Význam huminových kyselin a dalších látek v krmné surovině HUMAC® Natur AFM Pufer ve výživě zvířat
Všeobecný popis účinku
- Svým pufračním účinkem stabilizuje pH bachorového prostředí a absorpčním způsobem vychytává nežádoucí metabolity a toxické látky a vynáší je z trávicího systému.
- Tlumí vznik zánětu a podporuje imunitu.
- Udržuje optimální fyziologické pH v organizmu bez potřeby dalších pufrovacích látek (při vyvážené dávce).
- Účinná látka – huminové kyseliny – jsou přirozenou složkou krmiva zvířat, pokud jsou přítomné v pitné vodě (stejně jako ve vodách stojatých, které mají zvířata v oblibě).
- Výrazně pozitivně ovlivňuje základní životní funkce jednotlivých orgánů a celého organizmu jako celku.
- Svou pufrovací kapacitou udržuje acidobazickou rovnováhu organizmu.
- Má výrazný vliv na udržování biologické homeostáze organizmu zvířat.
- Účinná prevence bachorové metabolické acidózy a alkalózy.
- Má protektivní účinek na střevní mukózu – dobrý zdravotní stav střeva zabezpečuje i dobrý zdravotní stav zvířat.
- Svým účinkem a složením má antiflogistické, absorpční, antitoxické a antibakteriální vlastnosti.
- Zlepšuje produkci a rentabilitu chovu.
- Příznivě ovlivňuje využití živin z krmné dávky, čímž zlepšuje konverzi krmiva.
- Zlepšuje vyrovnanost stáda.
- Výrazně snižuje spotřebu antibiotik a ostatních léčiv.
- Váže na sebe mikrobiální jedy, plísňové toxiny a jiné pro organizmus jedovaté sloučeniny, např. amoniak, PCB, dioxiny, těžké kovy apod., které se s nimi vylučují trusem.
- Snižuje nemocnost a úhyny zvířat.
Vliv na trávící systém
- Účinně preventivně působí proti průjmům, dyspepsii a akutní intoxikaci.
- Udržuje průměrnou motilitu v trávicím systému.
- Udržuje pH v optimálním fyziologickém rozpětí – efektivní využití jednotlivých složek krmiva, vytváření a udržování optimálních fyziologických podmínek na trávení.
- Snižuje biosyntézu, resp. podporuje degradaci biogenních aminů – histamin.
Vliv na činnost bachoru
- Pozitivně ovlivňuje strukturu a rozvoj mikroorganizmů.
- Zvyšuje úroveň bachorové fermentace a využití živin.
- Ovlivňuje tvorbu UMK (propionová, octová a máselná kyselina) – množství a složení mléka.
- Redukuje nadbytečnou tvorbu NH3 – toxický vliv na organizmus, hlavně játra.
- Výrazně přispívá k přirozené degradaci škodlivých látek a toxinů (mykotoxinů) v rámci bachorové fermentace.
Vliv na činnost střeva
- Ochranou a stabilizací funkčního stavu sliznice střeva omezuje růst a množení virů, parazitů (kokcidie…), patogenních bakterií – klostridie, koliformní bakterie apod.
- Podporuje vychytávání a vylučování biogenních aminů na úrovni GIT a zabraňuje jejich vstřebávání do krevního oběhu.
- Úpravou prostředí GIT potlačuje růst patogenů a podporuje růst a rozvoj symbiotických zdraví prospěšných mikroorganizmů.
- Váže endotoxiny a exotoxiny – brání jejich negativnímu účinku na trávicí trakt a orgány a tím i pozitivně ovlivňuje jejich sekreční vlastnosti.
- Stabilizuje pH v trávicím traktu a následně i v organizmu, krvi.
- Ovlivňuje činnost a složení střevní a bachorové mikroflóry ve prospěch symbiotických mikroorganizmů.
- Podporuje stabilní prostředí střeva a stimuluje regulaci a tvorbu pankreatických a střevních enzymů.
- Stimuluje receptory imunitního systému ve střevních klcích při ochraně proti patogenům.
- Pozitivně ovlivňuje všechny funkce trávicího systému, zlepšuje trávení a resorpci živin, svými účinky ve střevním traktu předchází trávicím poruchám – průjem, zácpa, zvyšují chuť k jídlu.
Vliv na reprodukci
- Regulací hladiny sérové močoviny pozitivně ovlivňuje fertilitu dojnic, brání toxickému vlivu močoviny na vajíčko a spermie po inseminaci.
- Snižuje embryonální mortalitu stabilizací transformace bílkovin, snížením úrovně močoviny a podporou činnosti žlutého tělíska pro tvorbu progesteronu a redukci tvorby PGF 2α.
- Chrání zárodek před toxickými vlivy, hlavně v období do 12 týdne, do vytvoření placenty.
- Vazbou endotoxinů a exotoxinů ovlivňuje reprodukční schopnosti a správný vývoj plodu.
Vliv na játra
- Snižuje funkční zátěž jater při přeměně amoniaku na močovinu, jeho zachytáváním na úrovni bachoru, hlavně při zvýšené absorpci amoniaku a tím stabilizuje energetický metabolizmus a regeneraci jaterní tkáně.
- Pozitivně ovlivňuje regenerační schopnosti jaterního tkaniva a aktivně ovlivňuje jaterní metabolizmus.
- Ovlivňuje funkce jater a částečně je chrání před onemocněním anebo poruchami.
Vliv na imunitní systém
- Vychytáváním toxických látek a stabilizací sliznice střeva podporuje a reguluje aktivitu imunitního systému, a tím zvyšuje obranyschopnost organizmu aktivací imunokompetentních buněk.
- Katalyzačními procesy zasahuje do metabolizmu proteinů a sacharidů u mikrobů, což vede k inhibici patogenních mikroorganismů.
- Obnovují elektrolytickou rovnováhu poškozených buněk.
Vliv na zoohygienu
- Zlepšuje pohodu ustájených zvířat.
- Zlepšuje mikroklima ve stáji snížením obsahu a koncentrace emisních plynů (až o 55%).
- Snižují produkci stresových hormonů – zvířata lépe snášejí provozní stres – vysoké teploty, změna prostředí, náhlé klimatické změny, změny stanoviště, časově náročné přesuny.
- Stabilizací N v pevných a tekutých exkrementech zvyšuje jejich využitelnost jako dostupného zdroje N pro hnojení rostlin.